Tips voor een nieuw interieur van je slaapkamer!

slaapkamer inrichten

Tips voor een nieuw interieur van je slaapkamer!

Wil jij ook je slaapkamer eens grondig veranderen? Hieronder geven we een paar tips waar je het beste rekening mee kan houden bij het ontwerp van je nieuwe kamer. Zorg dat je van tevoren veel inspiratie haalt door op internet veel foto’s van andere slaapkamers te zoeken.

Inrichting

opbergruimte

Voordat je begint, bedenk je hoe je je meubels nu hebt staan. Misschien is het wel slim om dit volledig om te gooien, maar er zijn altijd een paar tipjes waar je goed over na moet denken:

 • Waar zitten de elektriciteitsvoorzieningen?
  Je kunt wel je bed verplaatsen naar de andere zijde van de kamer, maar misschien is het wel erg onhandig wat betreft stroompunten. Houd ook rekening met de televisieaansluiting. Er is veel mogelijk met kabels, maar als je zo min mogelijk snoeren wil zien, kun je het beste je meubilair zo logisch mogelijk neerzetten.
 • Een tweepersoonsbed moet wel van beide kanten instapbaar zijn.
  Heb je weinig ruimte? Kies dan eens voor een opruimbaar of opklapbaar bed.
 • Bepaalde spullen horen gewoon niet in de slaapkamer thuis.
  Kies er bijvoorbeeld voor om je computer niet op je slaapkamer te zetten of deze op te bergen als je hem niet gebruikt. Er zijn prachtige opbergmogelijkheden te vinden, en ook zelf te maken.

Om meer ruimte te creëren moet je gebruik maken van kamerhoge spiegels zonder rand: zo lijkt het alsof je kamer groter is. Ook pastelkleuren zoals blauw en paars zorgen voor een ruimtelijker effect.

Kleurgebruik

Kleuren hebben invloed op je humeur en gemoedstoestand. Daarom is het toch het beste om rustgevende kleuren te gebruiken in je slaapkamer. Het heeft ook te maken met wat voor soort slaper je bent. Tijdens de herfstmaanden werken warme aardtinten, zoals bruin en donkergroen, het beste. Neutrale grijstinten zijn altijd succesvol. Kies je toch voor een felle kleur, dan is het beter om de muur achter de hoofdzijde van je bed te verven. Of kies voor een rustige kamer met een aantal felle accenten, dat werkt ook altijd. Hieronder een aantal weetjes:

 • Aardtinten zijn altijd succesvol en zorgen voor een gezellige knusse sfeer.
 • Teveel zwart kan negatief werken: het maakt de kamer kleiner en sommige slapers worden er depressief van en kunnen nachtmerries krijgen.
 • Een voornamelijk witte kamer werkt met name in warme oorden. Het is vrij inspiratieloos voor veel mensen, maar kan juist rustgevend werken.
 • Rood is een felle agressieve kleur die niet voor iedereen geschikt is. Over het algemeen is het een dominante kleur die voor mensen met slaapproblemen averechts werkt. Voor mannen schijnt het wel bevorderlijk te zijn voor het zelfvertrouwen.
 • Groen en blauw refereren aan de zee, wat voor rust staat en hebben een goede werking op je slaapgedrag.
 • Voor vrouwen werken vrolijke kleuren als paars, blauw en oranje het beste. Mannen slapen beter in een blauwe en groene kamer.
 • Ben je een slechte slaper? Kies dan voor een rustige kamer zonder al te veel felle kleuren.

Maak sfeer met licht

Licht doet ongelooflijk veel voor je slaapkamer. Plaats bijvoorbeeld een dimmer op je lichtknop en kies voor mooie lampen voor op je nachtkastjes. Belangrijk is dat je de verlichting ook kunt bedienen vanuit je bed, dat maakt het leven in de slaapkamer relaxter. Ook kaarsen en theelichtjes werken uitstekend, maar zorg er uiteraard wel voor dat je deze uitblaast voor je gaat slapen. Echt lekker slapen, doe je in het donker.

Aankledingzachte-materialen

Interieurontwerpers geven als tip mee dat je moet kiezen voor zachte materialen in je kamer. De slaapkamer is immers de plek waar je volledig tot rust moet komen. Kies dus voor zachte stoffen zoals zijde, fleece of wol in de vorm van een bedsprei, kussens, plaids en dergelijke. Als je een koude tegelvloer hebt, kun je het beste een fijn kleed of tapijt onder je bed leggen zodat je ’s ochtends geen koude tenen krijgt bij het opstaan. Wil je een wat speelsere kamer? Kies er dan voor om één muur, bijvoorbeeld achter het bed, te behangen met een fraai patroon.

Decoratie en meubelen

Hierbij moet je altijd denken: hoe minder, hoe beter. Je kunt heel je slaapkamer vol zetten met mooie spulletjes, maar dit werkt niet altijd positief. Fleurige decoratie, zoals bloemen, en souvenirs doen denken aan de zomer. Sobere spullen zijn warmer en stralen meestal meer gezelligheid en rust uit. Ga je ook op zoek naar nieuwe slaapkamermeubelen? Dan kun je die ook zelf maken van bijvoorbeeld steigerhout. Super mooi, helemaal trendy en budget-vriendelijk!